Ik ben verbeelding

Ik ben verbeelding,
een vreemdeling –
een beeldhouwwerk
van derden,
met gebreken.
Geen rook van de zomer hoost in mij,
mijn ruggengraat op maat gevouwen.
Terwijl mei langs de keien wegglijdt,
word ik verwelkomd door het zout.
Raak mij aan
als fata morgana,
met uw zeebriesjes reeds gekweekt
op vijandelijk wal en water,
hese weeskinderen in spé.
Ik vergeef het iedereen
die woorden op mij borduurde,
‘Hamhung’ voor u,
voor mij verstreken
minuten als miniaturen.
Als vergrootglas,
die uw wereld lichtjes open bikt,
schud ik u thans de hand –
terwijl ik in bomen
microscopen
creëer.
Ik had graag
op gelijke voet met u gestaan.
U – in potentie vooruitstrevend poëet,
noemt mij uit beleefdheid ‘kameraad’,
maar plaatst
mij in weke hemels.
Veel liever ben ik niet de zon,
of de tonnen brons naast de rivier.
Geen in vlees geklede regenwolk,
in droom –
ben ik slechts een hoopje rook
uit de kunstmestfabriek.

Korte uitleg over het vers
In 2019 reisde ik twee weken lang door Noord Korea. Tijdens en na deze reis ben ik hierover blijven dichten. Dit resulteerde onder meer in een dichtbundel, Foxtrot Met Rijstkorrels. Vanwege ruimtegebrek is dit vers helaas niet in die bundel beland, maar nu toch exclusief bij de poëzieclub Eindhoven.

Biografie Gerardo Insua Teijero
Elk woord heeft haar eigen karakter, eigen kracht, eigen klank. In zijn poëzie probeert deze Nederlandse dichter met Spaanse roots dit op een voetstuk te plaatsen. Niet zweverig, maar rauw en vooral intens. Sinds zijn podiumdebuut in oktober 2017 treedt hij met regelmaat op. Hij stond o.a. al op Grab Them By The Poëzie, de Poëzieboot en Dichters in de Prinsentuin. Sinds 2020 is hij de dorpsdichter van zijn woonplaats Uithoorn. Zijn werk is, behalve in zijn eigen bundels, ook te vinden in enkele bloemlezingen.

Bundels
Foxtrot met Rijstkorrels (2019, uitg. Hub Dohmen/Heimdall)
Theater van het Hart (2018, uitg. Heimdall)

Meer lezen?
http://www.facebook.com/diedichtermetdiemoeilijkenaam

 

© Tekst Gerardo Insua Teijeiro. Foto: Peter Anta, Pixabay License, Free for commercial use, no attribution required. (link)