De schrijver André Van Eynthoeve is, u raadt het al, een rasechte Eindhovenaar. Rond zijn zestigjarige leeftijd bracht hij zijn eerste gedichtenbundeltje Building Poems I uit, in eigen beheer. Rond zijn zeventigste, in 2018, was dat Building Poems II. Deze eerste druk werd geheel door het bedrijfsleven gefinancierd. (Bij de Stichting Cultuur Eindhoven kreeg hij voor een subsidie nul op het rekest.) Het bundeltje beleeft nu wegens groot succes een tweede druk en is ruim verkrijgbaar in de Nederlandse boekhandel, in het bijzonder bij het onvolprezen Van Piere.

Van Eynthoeve treedt alleen op via het dichterspodium van de PoëzieClub Eindhoven. In de begintijd van deze club, ruim 10 jaar geleden, was dat bij een podium in de Bibliotheek Eindhoven (Witte Dame), onder de begripvolle regie van Pierre Maréchal.

Naast dichtwerk is Van Eynthoeve ontwerper van projecten als www.GLOW-project.nl en www.E-towers.nl. Kunst speelt daarbij een sterke rol.Wilt u meer weten over deze bijzondere Eindhovenaar? Zoek met de term Eynthoeve bij Google of YouTube.

“An unhappy childhood is a writer’s goldmine.”

Is Rita thuis?
– voor NEOS Dak-en thuislozen.

Gelijk een matte Maraboe
langs stoeprand en overkant
schuift zij schoorvoetend voort .

Als vogelbek richt haar wezen zich op.
Wie herkent haar krasse schreden?
Een trage grijze vleugel strekt
in het zicht van het onbereikbare.

In rasse vlucht wenkt het stadsverkeer.
Het kaalgevreten gevederte keert terug,
terug naar eigen stenen nest.
– Eenzaamheid kent zo haar grenzen. –

André van Eynthoeve

Drie keer niks
– voor Frits Philips.

O O O, de Witte Dame
wat schuurt een zomerwind langs
haar plein en verlaten terras.

O O, kleurloze dame
wie vulde uw oude ziel
met dit leeg karkas ?

O, dear Lady
waar is de tijd
dat uw overbuurman een gentleman,
en u een echte Dame was?

André van Eynthoeve

Psychoanalyse
– voor psychiater Jan Wielinga.

Mijn oude moeder,
door u, maar bovenal door mij uit nood,
voor jaren in uw parkeergarage gezet,
is weer gaan rijden.

Dit keer te ver over eigen horizon.

Gelukkig wil ik dit keer niet mee.
Ik houd mijn hart vast.
U kent haar rijstijl.

André van Eynthoeve

Na het kleurrijk debuut van André Van Eynthoeve met Het Onboek van Blauw (1999), waarin de schrijver afscheid nam van een ondraaglijk verleden, verschijnt nu een tweede uitgave van geconstrueerde gedichten: Building Poems II. Bij Van Eynthoeve blijft het gissen. Verdwaald tussen ‘Bruine Heer’ en High Tech Campus in laboratoriumstad Eindhoven, zoekt de auteur bijna verbeten wederom naar een gevoelig houvast in dit rappe digitale tijdperk. Voor de lezer die van gemaakte poëzie houdt en het kan verdragen op afstand gehouden te worden, kan dit boekje als plattegrond dienst doen. Van Eynthoeve is gids in een stad die voorop gaat. Hoe ironisch of reviaans zijn des dichters waarlijke emoties?

Building Poems II – tweede druk, ISBN 9789082541298 (2020) – verscheen bij uitgeverij Leeuwenhof (Oostburg) en is verkrijgbaar bij de betere boek­handel in Nederland.
© André van Eynthoeve (2020) voor gedichten en artwork op deze pagina.