NOOIT GEWETEN

nooit geweten dat je in februari komen zou 
’s morgens de bomen rijp en stil 
een erepoort voor jou 

nooit geweten dat je komen zou in februari 
’s middags het begint met wind 
het regent zacht 
nooit geweten dat het zo zou zijn 
we schuilen in de avond voor de nacht

het wordt al wat warmer soms als Lea komt
als Lea komt dan zal het februari zijn
dan komt zij door een poort van witte pracht

Harrie de Koning

Harrie de Koning publiceerde voor het eerst in Oss in 1991. In 1993 kwam hij met een zelfstandige bundel Gebogen Regen. De Osse dichter Jos Steegstra gaf hem nuttige adviezen voor die publicatie. In 1997 maakte hij weer een boekje dat hij in eigen beheer uitgaf: Hoedje voor dwaallichtjes. In het nieuwe millennium kwam hij voor de dag met drie boekjes die bij elkaar horen. A Pro Po. De A staat voor inleidingen op dat werk, Pro voor proza en Po voor poëzie. Die woorden (in de bekende combinatie: a propos) staan meteen voor een belangrijk aspect van zijn schrijver­schap. In de flits, in het voorbij­gaan, in de schim ontkiemen zijn gedichten en ook zijn vaak ultrakort proza. De Afrikaanse schrijver Ben Okri spreekt: de inspiratie in de vlucht vangen. Recent uitgebracht werk: Tien kwinkslaggedichten (2019), in zeer beperkte oplage; Heiligen van het rechterpad (2019), poëzie en proza; Heiligen van het linkerpad (2019), poëzie en proza. En zeer recent: Apocalyps. Alleen de tijd eindigt (2020), poëzie en proza.

Harrie draagt al geruime tijd trouw voor bij Poëzieclub Eindhoven. Ook in Oss, Grave en Cuijk treed hij meermalen op. Hij is tevens straatartiest. Met zang vermaakt hij mensen op parken en op pleinen, in Eind­hoven, Amsterdam, Gemert en Uden. Onlangs was hij op tv bij Man bijt Hond.

Harrie de Koning is drs in de Nederlandse taal- en letterkunde, en haalde een aantekening in de ‘bijrichting’ Analyse Poëzie. Hij gaf bijna 20 jaar les aan ROC de Leygraaf als docent NT2 en is nu ervarings­deskundige in de psychiatrie, en als vrijwilliger vaak te vinden in ‘De Inloop’ in Uden (een laagdrempelige faciliteit voor mensen met psychische aandoeningen). Harrie werkt onder de schrijversnaam Harrie Nicolai Maria momenteel aan een roman. Concepttitel: Het verhoor, Engelse versie (wellicht): The Inquisition of a General.

© Harrie de Koning 2020, voor tekst en foto’s. Foto: Dochter Lea op twintigjarige leeftijd. Met toestemming.

Harrie de Koning leest voor in Nijnsel, 18 dec. 2019, de voetbalclub aan de muur.